✎ Edit this event on GitHub

Brněnské Pyvo – Pod pokličkou

The meetup took place on Thursday the 29th of September, 2016 at 19:00.
Sklípek kiwi.com, Hlinky 40/102 → map (mapy.cz)

V září se – samozřejmě kromě piva a jídla – podíváme pod kapotu technologiím, které denně používáme.

Dnešní programátor to v podstatě vědět nepotřebuje – na seřazení seznamu máme funkci sort(), o rušení nepotřebných objektů se nám stará garbage collector, na nakreslení grafu určitě existuje nějaká webová služba s pěkným API. Ale pak přijde problém – vestavěný algoritmus přestává stačit, spotřeba paměti z nějakého důvodu roste, hezké API zdražuje nebo rovnou přestává fungovat. A v těchto případech je dobré technologie znát do větší hloubky, než je popsáno v dokumentaci.

Uvítáme všechny přednášky, které odhalí víc než potřebuje typický uživatel. Víš-li jak procesor využívá polovodiče, Numpy objektový model, nebo Docker kernelovou izolaci, přijď nám o tom povědět!

Přednášky prosím oznam na Facebooku nebo na mailu (brno-pyvo@googlegroups.com).

Místo bude upřesněno, a to hlavně podle předpokládané účasti. Chceš-li přijít, označ se prosím na Facbooku, Lanyrdu či mailu.

JAK už je dnes na Pyvu zvykem, uvodní přednáška bude vhodná i pro začátečníky.

Elsewhere on the web: lanyrd.com.

Talks

Jak postavit slovník z nul a jedniček

  • Petr Viktorin

Python je "vysokoúrovňový programovací jazyk": programy v něm jsou čitelné pro lidi, spíš než aby odpovídaly tomu, jak je provádí počítač. A tak ačkoli se tak nějak ví, že v počítači jsou jenom samé nuly a jedničky, není úplně jasné, kde se vzaly ostatní čísla – a navíc i řetězce, seznamy, slovníky a ostatní objekty.

Pojďte se něco dozvědět o tom, jak funguje počítačová paměť, a jakým způsobem jsou v ní uloženy základní objekty Pythonu.

Přednáška bude přístupná každému, kdo někdy v Pythonu použil slovník. Ale i pokročilí Pythonisti se pravděpodobně dozví něco nového.

Náhled pod sukni síťové komunikace

  • Lumír Frenzy Balhar

Venue

Sklípek kiwi.com, Hlinky 40/102

Other maps: mapy.cz, Google Maps.