✎ Edit this event on GitHub

Plzeňské Pyvo #16 Návrhové vzory

The meetup took place on Wednesday the 9th of September, 2020 at 18:30.
HUB 2.0, Cukrovarská 3006/20, Plzeň → map (mapy.cz)

Vážení přátelé a příznivci našich setkání!

Každému vývojáři se poměrně brzo stane, že ve světě kódu se neustále objevují stejné, či velmi podobné situace. Jako odpověď na tuto skutečnost, napříč mnoha lety co toto odvětví existuje, vznikly jisté vzory, které tyto situace řeší. Říká se jim - Návrhové vzory (Design patterns).

Návrhové vzory nejsou nutně vázány na kontrétní jazyk a tudíž je toto téma vhodné i pro ne-pythonisty.

Pozor, změna místa! Pyvo se tentokrát nebude konat v Beer Factory, ale v HUB 2.0, jen minutku chůze od zimního stadionu.

Protože nejde o restauraci, není možné si přímo na místě objednat jídlo. Pokud máte zájem se na akci najíst, lze využít dovážky, kousek od objektu je například provozovna Pizza doma. Na místě bude k dispozici voda, točená kofola a pivo.

Talks

Úvodní slovo

  • Filip Vaculík
  • Tomáš Bedřich

Dekorátory

  • Tomáš Bedřich

Dekorátor je jednoduchý a užitečný návrhový vzor. Našel si své místo hlavně v srdcích Pythonistů pro svou možnost elegantně ovlivňovat chování funkcí, ale poslední dobou proniká i do jiných jazyků. Pojďme se s ním prakticky seznámit na příkladech.

Publisher-subscriber

  • Tomáš Bedřich

Tento systém se dá vysvětlit na jenom slajdu, ale možnosti jeho použití jsou nedozírné. Od zjednodušení komplexních programů až po komunikaci mezi servery po celém světě. Opět se zaměříme hlavně na inspiraci a příklady reálného použití.

Jedináčci, továrny a borgové

  • Jan Smitka

V přednášce si ukážeme několik praktických i nepraktických návrhových vzorů, které řeší problematiku vytváření objektů. Ukážeme si i jejich implementaci v Pythonu a na závěr jednu třešničku, kterou byste ale raději používat neměli.

Apache Kafka v Heureka.cz

  • Ondřej Kristejn

Lightning talks

Pokud máte zkušenost se zajímavou technologii, projektem, nebo chcete prezentovat sebe, či svou firmu a její aktivity, nebojte se přihlásit o slovo. K dispozici můžete mít plných 5 minut pro své téma.

Témata možno domluvit mailem na filip.vaculik@jsi.cz, případně u libovolného z organizátorů ve vhodnou chvíli při akci. Také sbíráme náměty na přednášky pro další Pyva, více informací na pyvo.cz#info-for-speakers.

Venue

HUB 2.0, Cukrovarská 3006/20, Plzeň

Na brance u vstupu do objektu bude podrobnější nasměrování.

Pokud máte zájem o větší jídlo, lze využít dovážky. Kousek od objektu je například provozovna Pizza doma. Na místě bude k dispozici voda, točená kofola a pivo.

Z vlakového nádraží 15 minut pěšky přes ulice Mikulášská, Slovanská, Papírnická, poté přes Papírenskou lávku do ulice Cukrovarská. Alternativně tramvají číslo 1 či 2 do zastávky Mikulášské náměstí, poté opět 7 minut pěšky ulicí Papírnická a přes Papírenskou lávku do ulice Cukrovarská.

Z autobusového nádraží asi 25 minut pěšky ulicemi Husova, Smetanovy sady, Kopeckého sady, Goethova, Prokopova, Doudlevecká až do ulice Cukrovarská. Alternativně tramvají číslo 2 na zastávku Mikulášské náměstí, pak 7 minut pěšky ulicí Papírnická a přes Papírenskou lávku do ulice Cukrovarská.

Other maps: mapy.cz, Google Maps.