✎ Edit this event on GitHub

Plzeňské Pyvo #8 Webové frameworky

The meetup took place on Wednesday the 13rd of March, 2019 at 18:00.
Beer Factory, Dominikánská 13/8, Plzeň → map (mapy.cz)

Vážení přátelé a příznivci našich setkání!

Vaše další přání bylo téma webových frameworků. Co stojí za dnešními webovými stránkami, propojuje prohlížeče s databázemi, validuje formuláře a odesílá e-maily? To a spoustu dalších věcí mají na svědomí webové aplikace, pro něž jsou webové frameworky jakousi kostrou, nebo chcete-li zkratkou, abychom nemuseli pořád vymýšlet kolo. Přijďte se seznámit s typickými i méně známými nástroji z této oblasti.

Jako vždy očekávejte alespoň jedno povídání cílené spíše na začátečníky a druhé spíše na pokročilé. Přesto se tentokrát budeme snažit spíše představit co nejvíc možností. Ať už jste začátečníci či experti, pro všechny je určen čas plodných diskuzí po skončení přednášek. Je to prostor, kdy si můžeme vzájemně předat mnoho cenných zkušeností. Speciální pozvání patří účastnicím našeho kurzu PyLadies jakož i zájemkyním o další běh.

Talks

Úvodní slovo

  • Honza Smitka

Začátečnické seznámení s webovými frameworky + Django

  • Martin Kubát

V úvodu nám Martin nám poví, co vlastně jsou ty webové frameworky a proč je všichni milují. Na Djangu nám pak ukáže základní principy, možnosti, podporu a řekne nám, kde je vhodné jej použít a kde je lepší se mu vyhnout.

Flask

  • Ondřej Kristejn

Ondra představí framework Flask a krátce jej srovná s Djangem. Poradí nám, na co se mají připravit ti, kteří s ním chtějí začít pracovat.

Aiohttp

  • Honza Smitka

V přednášce se Honza zaměří na serverovou část knihovny aiohttp a srovná jí s ostatními webovými frameworky. Ukáže nám také, v čem se asynchronní model liší od tradičního zpracování, jaká jsou jeho úskalí a v čem může být naopak užitečný. Na závěr si předvedeme příklad real-time aplikace, která používá WebSockets.

Lightning talks

Pokud máte zkušenost se zajímavou technologii, projektem, nebo chcete prezentovat sebe, či svou firmu a její aktivity, nebojte se přihlásit o slovo. K dispozici můžete mít plných 5 minut pro své téma. Téma je možno přihlásit kdykoliv během akce u libovolného z organizátorů. Také sbíráme náměty na přednášky pro další Pyva viz. pyvo.cz#info-for-speakers.

Venue

Beer Factory, Dominikánská 13/8, Plzeň

Máme rezervovaný celý suterén restaurace (Pivní klub). Pokud nenajdete schody dolů, na baru vás rádi nasměrují.

Webovky restaurace (odscrollujte pro denní menu), stálé menu.

Z vlakového nádraží 15 minut pěšky přes ulice Americká, Jungmannova, Bedřicha Smetany, Náměstí Republiky a Dominikánská. Možno též tramvají číslo 1 nebo 2 na zastávku Náměstí Republiky, pak 3 minuty pěšky.

Z autobusového nádraží 15 minut pěšky přes ulice Přemyslova, Solní a Dominikánská. Alternativně tramvají číslo 2 na zastávku Náměstí Republiky, pak 5 minut pěšky.

Other maps: mapy.cz, Google Maps.